Banyasz fereg, Egy hengeresféreg a legnagyobb mélységben élő állat | Híradó


Titokzatos létformák 10. rész. Gyűrűsférgek törzse (Annelida)

Facebook 0 Linuxon támad az új bányász-malware Linuxot futtató számítógépeket vesz célba a Symantec által nemrég felfedezett, Darlloz nevű malware. A kártevő a fertőzött gépek segítségével kriptovalutát bányászik, illetve a routerekre, set-top boxokra, sőt még az IP-kamerákra is veszélyt jelent.

Kriptovalutát bányászó Linux malware-t fedezett fel a Symantec. Alternatív kriptovalutákra vadászik A Darlloz legújabb változata ugyanakkor már határozottan a teljes értékű, Intel architektúrás PC-kre vadászik, amelyeket aztán kriptovaluta bányászként használ.

meghatározatlan horoghernyó diphyllobothriasis teniosis

Kaoru Hayashi, a Banyasz fereg kutatója szerint a malware a cpuminer nevű nyílt forrású bányászszoftvert telepíti, amellyel Mincoint és Dogecoint, két viszonylag új, scrypt algoritmusra épülő Bitcoin-alternatívát gyűjt - az eredeti Bitcoin ugyanis az új valutákkal ellentétben nem bányászható hatékonyan egyszerű személyi számítógépekkel, ahhoz ma már egyedi ASIC chipekre van szükség.

A biztonsági cég múlt hónapban majdnem 32 ezer fertőzött IP-címet azonosított régióban, amelynek 43 százalékát Linuxot futtató, Intel alapú számítógépek vagy szerverek teszik ki, 38 százaléka banyasz fereg IoT Internet of Things eszköz, például router, set-top box, IP-kamera, vagy akár nyomtató.

A malware által leginkább sújtott területek Kína, az Egyesült Államok, Dél-Korea, Tajvan és India, az internet felhasználók nagy száma, illetve az IoT eszközök banyasz fereg miatt.

Létrehozva: Amelyik faj nem parazita, például az ember, annak biztos van parazitája, amik a náluk fejlettebb szervezetből húznak hasznot.

Jelentkezik az ingyenes HWSW free! Utóbbi készülékek azért is jelentenek egyre vonzóbb célpontot a kiberbűnözők számára, mert a PC-kkel ellentétben a felhasználók banyasz fereg gondoskodnak megfelelően azok védelméről. Sok ilyen eszköz alapértelmezett beállításait tulajdonosaik később sem változtatják meg, ami az egyik legnépszerűbb támadási felületet jelenti ezen a területen, a már felfedezett, de még patch nélküli sebezhetőségek banyasz fereg.

banyasz fereg férgek a gyerekben

A kutatók szerint bár a Darlloz januárban felfedezett új banyasz fereg célpontjait elsősorban a már említett számítógépek, routerek, set-top boxok és IP-kamerák jelentik, a jövőben különböző otthonautomatizáló eszközökre és okos háztartási gépekre is átterjedhet "Megvédi" az áldozatot A lépés nem is lenne meglepő, hiszen a malware-t fejlesztője azt kifejezetten a pénzkeresés céljából készítette, és folyamatosan frissíti, illetve új funkciókkal egészíti ki.

Érdekesség továbbá, hogy a Darlloz képes megakadályozni banyasz fereg támadókat, például az Aidra néven ismert linuxos kártevőt, hogy az általa megfertőzött eszközökre jussanak: januárban a féreg egy új tűzfalszabályt hozott létre egyes routereken, ezzel szabályosan befoltozva egy újonnan felbukkant sebezhetőséget, amelyen át a konkurencia a készülékekre kerülhetett volna.

banyasz fereg

A kártékony szoftver alkotója ugyanakkor egyelőre nem gazdagodott meg teremtményéből, az általa február végéig kibányászott Dogecoin és Mincoin ugyanis mindössze nagyjából 46, illetve dollárnak felel meg - ez az összeg persze a malware elterjedésével hamarosan komoly növekedésnek indulhat.