Gyurusfergek mozgasa


A gyűrűsférgek törzsének két legismertebb egyede a földigiliszta és az orvosi pióca.

Úszik, mint hal a mézben: A papucsállatka - Heti egysejtű (s01e01)

Földigiliszta Orvosi pióca A gyurusfergek mozgasa bélcsatornája kétnyílású, tehát van egy szájnyílásuk és egy végbélnyílásuk.

Testük pedig ismétlődő szakaszokból áll, amiket szelvényeknek nevezünk.

recept urom parazitak bébi gyógyszerek parazitákhoz

Most a földigiliszta és a pióca jellemzőivel fogunk megismerkedni! Kültakarójuk: A gyűrűsférgek bőre egyrétegű, és az izomrétegekkel együtt bőrizomtömlőt alkot.

Jellemzők[ szerkesztés ] A gyűrűsférgek az ősi laposférgekből alakultak ki a kambriumi robbanás idején.

Mozgásuk: A bőrizomtömlőben található egy körkörös és egy hosszanti izomréteg is. Ha a körkörös izomréteg húzódik össze, akkor az állat keskenyebb és hosszabb lesz, ha pedig a hosszanti gyurusfergek mozgasa húzódik össze, akkor az állat rövidebb és vastagabb lesz.

gyurusfergek mozgasa A trichinella nem megengedett

A gyűrűsférgek mozgását féregmozgásnak nevezzük. A piócák vérszívó élősködők Táplálkozásuk: A földigiliszták korhadékokkal és a földben levő szerves anyagokkal táplálkoznak.

Kevéssertéjűek osztálya Nadályok osztálya A kevéssertéjű gyűrűsférgek leginkább a talaj és édesvizek lakói. Az ő ismérveikkel a földigiliszta példáján ismerkedünk. A földigiliszta föld alatti alagutakban él, amit magának készít. Elhalt szerves maradványokkla táplálkozik. Tápláléka elkorhadt, elrothadt növényi részekkel kevert szervesanyag-tartalmú föld,  növényi  maradékok, néha kis, elhullott  állatok.

Nagyon hasznos állatok, ugyanis lazítják és keverik a talajt. Velük ellentétben a piócák vérszívó élősködők.

gyurusfergek mozgasa

Mindkét egyedre jellemző, hogy kétnyílású bélcsatornával rendelkeznek, amely 3 szakaszból áll: az előbélből, a középbélből és az utóbélből. Minden szakasznak más-más funkciója van.

gyurusfergek mozgasa petesejtek és paraziták kezelése

A bélcsatorna felépítése.