Gyurusfergek puhatestuek, Orvosi pióca


Puhatestűek – Wikipédia

A puhatestűek törzse Eszköztár: Az állatvilág evolúciója során jelentős esemény volt a kemény, külső meszes héj megjelenése. A szilárd váz hatékony védelmet nyújtott a ragadozókkal és a víz fizikai hatásaival szemben.

gyurusfergek puhatestuek

Ennek a tulajdonságnak a megjelenése lehetővé tette a puhatestűek gyors elterjedését. A kövületek tanúsága gyurusfergek puhatestuek a puhatestűek megjelenésük után viszonylag gyorsan benépesítették a vizeket.

gyurusfereg gyerekek kerek férgek tünetek kezelése

A puhatestűek törzsébe mintegy ezer ma is élő faj tartozik. Ezzel az állatvilág második legnépesebb törzsét alkotják.

A ma élő puhatestű állatok közismert képviselői a csigák, a kagylók és a fejlábúak.

Puhatestűek

Javarészt vízi állatok, csak a csigák egy része szárazföldi. Testük három fő tájékra, a fejre, a lábra és a zsigerzacskóra tagolható. A fej a test elülső részén található.

gyurusfergek puhatestuek férgek méretének rajzai

Az izmos láb tulajdonképpen a bőrizomtömlő erőteljes megvastagodása. A zsigerzacskó a belső szerveket foglalja magában.

  • A gyűrűsférgek törzse Eszköztár: A gyűrűsférgek szelvényezett felépítésű állatok, testük szabad szemmel is jól láthatóan hasonló részekre, úgynevezett szelvényekre tagolódik.
  • Trichinella fertőzés módszer
  • Megosztás Facebook-on A puhatestűek törzse az ősi laposférgekből fejlődött ki, párhuzamosan a gyűrűsférgekkel, testükben nem alakult ki szelvényezettség.
  • Anatómia[ szerkesztés ] A puhatestűek elsődlegesen kétoldalian szimmetrikusakami ősi pleziomorf jelleg, de bizonyos csoportjaik másodlagosan elvesztették ezt a tulajdonságukat.
  • Brehm: Az állatok világa / PUHATESTŰEK (Mollusca)
  • Biozóna - Biológia 7. - Összehasonlító táblázat - Gyűrűsférgek, puhatestűek, ízeltlábúak.

Jellemző szerv a test háti oldalán eredő nagy bőrredő is, amelyet köpenynek nevezünk. A köpenymirigyei a külső felszín felé mésztartalmú váladékot termelnek, amely a szilárd külső vázat csigaházat, kagylóhéjat alkotja. A csigákon és a kagylókon a köpeny kívülről nem látszik, mivel a héj eltakarja.

Legfrissebb tételek

A puhatestűeknek is dúcidegrendszerük van. Dúcaiktesttájanként csoportosulnak, legfejlettebb a fejben található agydúc. A legfontosabb érzékszerveik a fejükön helyezkednek el, például a páros szem és a tapogatók.

  • Béltisztító kurzus
  • A csigákat és a kagylókat egy kalap alá fogva, nem zavartatjuk magunkat az által a tény által, hogy az egyiknek feje van s azon tapogatói és szemei, a másikon meg hiába keresünk a fejnek megfelelő testrészt.
  • Giliszta betegség tünetei

A puhatestűek többsége váltivarú állat, de a csigák között sok fajhímnős. Szilárd, meszes héjuk miatt a puhatestűek az élővilág történetének, evolúciójának kutatásában nagyon jelentősek.

gyurusfergek puhatestuek lárva parazita

Az állatok elpusztulása és testének elbomlása után héjuk megmarad, és az üledékes kőzetekben megtalálható. Így gyurusfergek puhatestuek, hogy bizonyos üledékrétegek lerakódásának időpontjában gyurusfergek puhatestuek puhatestű fajok éltek. A rétegekben található kövületekből következtetni lehet a kőzetréteg kialakulásának időpontjára. A törzsön belül a három legfontosabb osztály a csigák, a kagylók és a fejlábúak osztálya. A gyurusfergek puhatestuek testfelépítése Puhatestűek légzése A test oldalfala és a köpeny között található a köpenyüreg, ami összeköttetésben áll a külvilággal, ezért a környező víz vagy levegő könnyen áramolhat benne.

Te részt veszel a Föld órája akcióban?

A köpenyüregben védett helyen van az erekkel gazdagon behálózott légzőszerv, amelynek felületén történik a légzési gázok cseréje a külvilág és a testfolyadék között. Gyurusfergek puhatestuek légzőszerv — kopoltyú vagy tüdő — a kültakaró származéka.

Felszínét vékony egyrétegű laphám borítja, amelyen könnyen átjuthatnak a légzési gázok.

A kopoltyú a vízben oldott oxigén, a tüdő pedig a légkörben levő oxigén felvételére alkalmas légzőszerv. Puhatestűek keringése és kiválasztása A puhatestűekkeringési rendszerében a a férgektől a szív tartja állandó áramlásban.

gyurusfergek puhatestuek

Ezekben az állatokban nincsenek hajszálerek. A szívből a nagyobb ereken érkező testfolyadék egyszerűen kiömlik a sejtek közti térbe.

15. lecke A puhatestűek és a gyűrűsférgek

Nyomása, áramlási sebessége itt erősen csökken. A sejt közötti állományból a testfolyadék beáramlik a szív felé vezető erekbe, majd ismét a szívbe. A keringési rendszerben az erek tehát nem alkotnak folytonos hálózatot, ezért nyílt keringési rendszernek nevezzük.

Hirdetés Puhatestűek törzse Az ősi laposférgekből származnak. Testük szelvényezetlen, többségük testét meszes ház vagy héjképződmény veszi körül. Származásukat néhány ma is élő típusuk is igazolja.

A nyílt keringési rendszerben áramló testfolyadék a vérnyirok. A szívből kifelé vezető erek az artériák, a szív felé vezető erek pedig a vénák.

Földigiliszták

A vérnyiroktápanyagokat szállít a bélcsatorna felől a többi szervhez, szén-dioxidot a sejtek felől a légzőszervbe és oxigént a légzőszerv felől az összes sejthez, továbbá bomlástermékeket a kiválasztószerv felé. A puhatestűekvérnyirkában általában egy réztartalmú, kékes színű festékanyag található, melynek feladata az oxigén szállítása. Kiválasztószervük a gyűrűsférgekvesécskéjéhez hasonló, de szerkezete erősen módosult.

Puhatestűek táplálkozása A gyurusfergek puhatestuek tápcsatornájának hossza nagyobb az állat testhosszánál.

Puhatestűek keringése és kiválasztása

A kanyargós bélrendszeren tovább tart a táplálék útja, ezért hatékonyabb az emésztés és a felszívódás. Az emésztéshatásfokát javítja, hogy a bélcsatornáhozkivezető csővel kapcsolódó külön emésztőmirigy is termel emésztőnedvet. Ilyen szerv a középbéli mirigy, amely minden puhatestű állat szervezetében megtalálható.