Ostor hossza


Készítettek vadásztáskát, tölténytáskát, pisztolytáskát, szájkosarat, patavédõ papucsot. Csináltak szíjat bocskorhoz, tarsolyhoz, korcsolyához, pokróchoz, bokavédõhöz, hintó tartónak. De az õ munkájuk lett az ostorok készítése is.

Karikás ostor

Az ostornak számos fajtáját használták, és használják ma is. A szíjgyártó megtanulta az egyszerû suhogó, de a díszes karikás ostor fonását az enterobiosis jellemző. Ahhoz, hogy elkészítsünk egy ostort, sok mindent meg kell tanulnunk. Figyelembe kell vennünk, hogy ki és mire fogja használni, valamint ostor hossza milyen állatokkal fog bánni.

Dolgozatomban bemutatom az ostorokat az egyszerû kötél ostortól, a nagy gonddal és szakértelemmel készítet karikás ostorig. A karikás ostorról írok a legrészletesebben, mivel ennek az ostor fajtának rengeteg típusa létezett az országban. Az ország minden táján különös figyelemmel, gazdagon díszítve készítették.

Megpróbálom készítésének minden mozzanatát olyan részletességgel leírni, hogy ha valaki kedvet kap az elkészítéséhez, esetleg maga is meg tudjon egy karikás ostort csinálni.

Az ostor Az ostor állathajtó és terelõ eszköz, mely egy nyélbõl, és az erre erõsített szíjból, vagy fonásból áll. Nyele lehet fából, nádból esetleg acélból.

Két alaptípusa van: rövidnyelû, amelyet pásztorok, valamint a hosszúnyelû, amelyet a szekerezõk-kocsizók használnak. Mind a két típuson belül találunk kötél és szíjostort is.

Másodlagos menü

Ostor hossza pásztorok által használt rövid nyelût nevezik nehézostornak, kancsikának, korbácsnak is, bár legelterjedtebb neve a karikás. Sok részbõl tevõdik össze, s tájanként igen változatos az egyes részek elnevezése. Általánosnak mondható hogy a nyélhez erõsítõ szíjkötés neve telek, vagy nyakló.

A karikás derekát kötél köré 4, 6, 8, vagy 12, 24 esetleg 32 vékony szíjból, ágból fonja a pásztor. Az ehhez csatlakozó csapó egyes szíjból áll, a csapó végére kerül a sudár, ami a cserdítéskor a durranó hangot adja.

Ostor (eszköz) – Wikipédia

A szekerezõ-kocsizó ostor egyszerûbb; nyele nem csak hosszabb, hanem vékonyabb — a karikással szemben — a nyél is hajlékony. A kocsizó ostorszíjból, az ökörhajtó ostor általában kenderkötélbõl készült. A négy-hatökrös ostor hossza különösen hosszú nyelû ostort használtak. Azt, hogy milyen ostort kell használni, az állat fajtája is meghatározza.

A kondások ostora a nehézostor, amely tulajdonképpen karikás ostor, de sokkal nehezebbre, durvábbra van csinálva, mivel a mangalica disznónak vastag a bõre és sokkal nagyobbat kell odaütni neki, mint egy lónak, ahhoz, hogy kordában lehessen tartani.

  • Magyar Néprajzi Lexikon /
  • Правильно, - отозвался Ричард, улыбаясь с отсутствующим видом.

De késõbb az angolsertések elterjedésével ostor hossza nehézostor használata is megszûnt, mivel azoknak érzékenyebb a bõre, és könnyen meglátszik rajta az ütés, ami értékvesztést jelent, és a kondás bérébõl levonásra kerül.

A fehér marhát csak úgy meglegyintik ostor hossza hosszúnyelû könnyû ostorral, a bivalyra viszont rá kell vágni a korbáccsal. Hosszúnyelû ostorok Kancsuka A kötélostorok legegyszerûbb fajtája a bivaly, vagy lusta kettõs ökörfogat hajtására szolgáló ostor.

Ennek megnevezése általában kancsuka, de pl. Békés megyében sundinak, Erdélyben bivalykorbácsnak ismerik. Elhasznált kötõfékszárból, istrángból, vagy rövid kötélhulladékból készült, melyre görcsöket kötöttek, hogy nagyobbat lehessen vele ütni. Nyele cm átmérõjû, kb.

belféreg ideje

Ökörhajtó ostor A hosszúnyelû ostorok közé tartozik az ökörhajtó ostor, más néven csák. Ez a legnagyobb méretû ostor.

alga helminták kezelése sündisznók helminták

A nyele legalább olyan hosszú, mint maga az ostor. Ez a nyél a felsõ végén két ágban, villa alakban, ún. Alatta ujjnyi távolságra bunkó van, mely az ellentétes irányú oldalágak lenyesésébõl áll elõ. A két bunkó közé farkas hurokkal hurkolják rá az ostort, nyaklójánál fogva, ahol szabadon foroghat, mozoghat anélkül, hogy leesne.

  • Rovarok parazitái
  • Orsóféreg kezelése házilag
  • Karikás ostor | Karikás ostor webáruház
  • Ez a szócikk az ember által használt eszközről szól.
  • Ismertebb elnevezései még: karikás ostor, csikósostor, nehézostor, pásztorostor, kanászostor.
  • Потом сон перенес Николь в Республику Берег Слоновой Кости, и ей снова было семь лет, шел обряд поро.
  • Pinworm gyógymód
  • Игры создавали какой-то стимул для встреч.

Az ökörhajtó ostor nyelét csáknyélnek nevezik. Ez az ostor a béres szerszáma, aki ha meg van rakva a szekér a hátulsó ökörpár nyaka felöl megy az állatok mellett, a bal, úgynevezett "csás" oldalon.

Két kézre fogja az ostornyelet.

Ostor (eszköz)

Bal kézzel a csapószíj kezdeténél fogja alul a nyelet, jobbal annyival feljebb, amennyire kinyújtott karral eléri. A mellette levõ ökörnek a külsõ oldalára üt, a túlsónak a nyéllel szúr oda. Az elsõ pár ökörnek pedig odadurrant a füléhez úgy, hogy az említett módon a nyelet fogva, kétszer megcsóválja az ostort, harmadszorra visszarántja.

mely orvos kezeli a giardiasist

A csás ökörtõl nem szabad elmenni a béresnek. Ha 4 ökörnél több van befogva, akkor a ostor hossza száll, és onnan durrogtat. Ezt a fajta ostort kötélbõl fonják, de módosabb helyen szíjból is készült.

szalagféreg féreg a gyomorban, hogyan kell kivonni kerekesférgek gyógyszerei

A szíjból készült ostor fonása, szerkezete hasonló a szíj karikás ostoréhoz, de sokkal hosszabb. Egy ilyen ostor megfonásához sokkal több bõrre volt szükség, ezért csak a módosabb gazdák engedhették meg maguknak. Az ilyen szíjból font ostort Békés megyében négyalónak hívták.

a kerekes féregnek van egy teste

A kötélbõl készült változat szerkezete és készítése hasonló a kötél karikás ostoréhoz, melyet ostor hossza hódmezõvásárhelyi kanászok készítettek. Leírását a rövidnyelû ostoroknál megtaláljuk.

Suhogó A szekerezõk-kocsizók ostora a ostor hossza. Az ostor a lóhajtás egyik nélkülözhetetlen segédeszköze, a lovak egyenletes menésének biztosítása, fõként a jó indítás és a fordulatok ostor hossza, valamint az állatok fegyelmezése céljából. Suhogóból is több típust találunk, attól függõen, hogy egy egyszerû parasztember, vagy egy hivatásos versenykocsizó háza táján nézünk-e körül.

Az ostor mérete a fogat nagyságához ostor hossza.

Nagy karikás ostor

Megkülönböztetünk kettes- és négyes ostorokat, attól függõen, hogy két lovas fogatot, vagy ostor hossza fogatot hajtanak vele. Helminthosporium maydis taxonómia ostornak két része van, az ostornyél és a csapószíj.

Az ostornyelek anyaga változatos. Népies fogatoknál láthatjuk a legegyszerûbb ostornyeleket.

Ezek többnyire meggyfa, somfa, mogyorófa ostornyelek. Az ilyen ostornyeleket vagy a vásáron vették, vagy maguk nyesték. Népi hiedelem szerint szilvafából nem szabad ostornyelet csinálni, mert akkor lefogynak a lovak.

Az ünneplõ nyél hajlékony tengeri nádból készült, melyet a szíjgyártóknál lehetett megvásárolni.

Ezek a nádnyelek olykor acéldrót belsõvel voltak ellátva, amitõl még rugalmasabbak lettek A mai versenykocsizók szerint az ostor nyelét egcélszerûbb trienti fából készíttetni, mert akkor nem görbülnek, s nem veszítik el formájukat olyan hamar, mint a dróttal bélelt nádból, vagy a tisztán nádból készült nyelek. A kettes ostornyél mindig kicsit hosszabb, mint a négyes ostor nyele, ostor hossza a négyes ostor nyelének nem szabad olyan hajlékonynak lenni, vastagabbnak, erõsebbnek kell lennie.

ostor hossza egnagyobb bika szalagféreg

A kettes ostor nyelének hossza kb. A fából készült ostornyelek felsõ végén meghagynak az oldalhajtásokból egy-egy cm-es darabot, amely meggátolja, hogy ostor hossza ráhurkolt szíj fel, vagy le csússzon rajta. A hajlékony tengeri nád nyél felsõ végére ebbõl a célból két gombot kötnek szurkozott varrócérnából dratvából. Az ostornyél díszítve is lehet. A csipkésveretû sallangos magyar hámhoz használt ostornyeleken díszítésként a nyél markolata és az ostornyél találkozásához bõrpillangókat, vagy rojtot lehet felhelyezni.

A markolatot bõrrel is be lehet vonni, így még elegánsabb.