Platyhelminthes menedéktagok


platyhelminthes menedéktagok

Platyhelminthes menedéktagok vonatkozású adatok a Bakony meteorológiai viszonyaihoz 67 Acta Biol. Egyetlen planáriákkal foglalkozó publikáció ismert a Bakonyból, ből.

FSc Biology Book1, CH 10, LEC 8: Phylum Platyhelminthes

Hegyvidéki planáriafajokat jelen kutatásban sem sikerült kimutatni, valószínűleg valóban teljesen hiányoznak a Bakony hegyvidéki részéről. Béla király kútja, új kút, Ravazd, ~ méter tszf. A Dendrocoelum lacteum és a Dugesia lugubris populációit azonban dombvidéki magasságú, de karsztos hegyvidéki jellegű víztérből mutattam ki Hódos-ér, ~— méter tszf.

Mindkét faj alföldi jellegű, amelyeket platyhelminthes menedéktagok Az aszályos nyári időszakban a Hódos-ér több kilométer hosszan kiszáradt.

Magyarország a XX. században / Állatföldrajzi beosztás

Találtam azonban a mederben egy menedékhelyként megmaradt pocsolyát, amelyből előkerültek a D. A populáció méretének megnövekedését valószínűleg a kiszáradások nem teszik lehetővé, a még szélsőségesebbé váló éghajlati és vízhozambeli változások hatására a faj végleg eltűnhet a területről.

The only research on triclads platyhelminthes menedéktagok to the Bakony mountains was published in The same 3 triclad species were found in the region, by examination of 31 sampling sites.

Finding of mountainous species also was not successful in my present research, which are probably completely absent from the mountainous Bakony.

Ebben a tekintetben az állatvilág kutatói messze elmaradtak a botanikusok mögött, hiszen amíg a növények helyhez kötött életmódja jóval könnyebben ad lehetőséget természetes elterjedésük okainak magyarázatára, addig az állatok egyedeinek megfigyelését a mozgásukból fakadóan mindig nagy adag véletlenszerűség terheli. A kezdeti állatföldrajzi felosztások természetesen mindig Magyarország akkori területét érintették, amely elég jól megközelítette az amúgyis természetes egységként létező Kárpát-medencét.

Dendrocoelum platyhelminthes menedéktagok and Dugesia lugubris were found at hilly altitude, but in the karstic mountainous region Hódos-ér Platyhelminthes menedéktagok, ~— meter asl. The Hódos-ér Stream was dried up along several kilometres during summer drought. But a remaining puddle was found in the stream bed, where further D.

The puddle functioned as a refugium.

Acelomados biológiai jellemzői, fajok példái

Probably the increasing of the population size is not possible because of the drying outs, the species may totally disappear from the region due to extreme climatic and water flow changes. Az édesvízi planáriák a platyhelminthes menedéktagok források és vízfolyások gerinctelen makrofaunájának jellegzetes képviselői.

A gyors folyású vizekben élő három faj elterjedése zonalitást mutat pl. örvényférgek gyakori és elterjedt élőlények, mégis elkerülik a hazai biológusok figyelmét. Az egyes fajok elterjedési viszonyai kevéssé ismertek hazánk területén. Planáriafaunisztikai szempontból legkutatottabb hegységünk a Bükk, ezt követi a Mecsek, a többi hegységünkből egy-két publikáció ismert.

Állatföldrajzi beosztás

Édesvízi planáriákkal foglalkozó faunisztikai kutatásaim folytatásaként a Bakony hegység forrásaiban és vízfolyásaiban, Zirc, Vinye, Ravazd és Bakonynána térségének vizeiben végeztem planáriafaunisztikai kutatásokat ben.

Jelen dolgozatban ennek a munkának az eredményeit adom közre. A Bakony jelenlegi formája a harmadidőszakban alakulhatott platyhelminthes menedéktagok, a hegység központi részét képező Öreg-Bakonyt építő legfontosabb kőzetek a triász, jura és kréta mészkő- és dolomitformáció-sorozatok.

Előfordulnak továbbá harmadidőszaki medenceüledékek és negyedidőszaki üledéktakarók.

fascioliasis gyógyszer a férgek elleni kezelés menete

A Bakony a Dunántúli-középhegység legcsapadékosabb területe, ennek ellenére kevés vízfolyás és állóvíz található a hegyvidéken, a vízhozamok alacsonyak. A víztelenség oka az, hogy a jó vízáteresztő képességű kőzetek a mélybe szivárogtatják a vizet, amely a hegységperemi bővizű platyhelminthes menedéktagok bukkan ismét a felszínre — amelyek később elapadtak. A vízháztartás egyensúlya évvel ezelőtt bomlott meg a Bakony területén, az emberi tevékenység nyomán.

A Balaton berkeinek felszámolása után erdőirtás platyhelminthes menedéktagok a Az es évektől nagymértékű karsztvízszint-csökkentés kezdődött, az as évektől csapadékcsökkenés észlelhető. A patakok szurdokvölgyekkel törik át a karsztos vonulatokat.

Navigációs menü

A Bakony forrásait és patakjait Gyűjtéseim során 18 vízteret vizsgáltam 31 mintavételi helyen, egy-egy alkalommal. A vizsgált víztereken 10 méteres mintavételi szakaszokat jelöltem ki, ahol az egyedsűrűség függvényében 3, 6 vagy 15 perces időgyűjtést végeztem kőforgatásos módszerrel illetve egyeléssel futózásMÖDLINGER útmutatását követve. A planáriákat elsősorban a lassan áramló részeken a kövek és a vízbe hullott növényi törmelék levelek, ágak alján kerestem.

Platyhelminthes menedéktagok platyhelminthes menedéktagok a mederfeneket, az aljzat tárgyainak oldalát és tetejét is, a partoktól a sodorvonalig. A planáriák hiányát 3— 15 perces keresés után állapítottam meg, az élőhely méretétől függően. Az időegység alatt előkerült példányok számát feljegyeztem.

paraziták polipok az orrkezelésben

Források esetében az élőhely kicsiny kiterjedése miatt azonban e számból nem következtethetünk a populáció egyedszámára.

A terepen a lehető legkisebb természetkárosítással dolgoztam.

A PLANÁRIÁK (PLATYHELMINTHES: TRICLADIDA) ELŐFORDULÁSA A BAKONY VÍZTEREIBEN

A terepi határozást élő példányokon és faji szinten végeztem. A terepen az egyedeket átvilágítottam alulról lámpával, és 7x-es nagyítólencsével szemrevételeztem. A laboratóriumba szállított egyedek esetében sztereomikroszkópot használtam. Az egyedek 3 víztér rövid szakaszaiból kerültek elő: IV.

platyhelminthes menedéktagok giardia kat symptomen

Béla király kútja új kútHódos-ér, és a Vadas-árok forrása a Cuha-völgyben. E vízterek többi részén és más vízterekben planáriák előfordulásának semmilyen jele sem volt. A kérdéses terület planáriáira vonatkozó részletes eredményeket az 1.