Fonalféreg petrezselyem, Fonálféreg a sárgarépában?


fonalféreg petrezselyem

Ugyanakkor örvendetes, hogy korai és friss fogyasztási áruból jó és elegendő kínálatot tudnak nyújtani a hazai gazdaságok. Évről évre súlyos kiesést okoznak a fertőző betegségek és kártevők, amelyek a sárgarépán és a petrezselymen jelentkeznek, de közrejátszanak a nem fertőző, úgynevezett élettani fejlődési rendellenességek is, amelyek a talaj rossz fizikai állapotára, fonalféreg petrezselyem kémiai tulajdonságaira, művelési hibákra vezethetők vissza.

fonalféreg petrezselyem

Talán nem tévednek nagyot azok a zöldségtermesztéssel foglalkozó növényvédő szakemberek, akik úgy vélik, hogy napjainkban az abiotikus nem fertőző tényezők nagyobb mértékben okoznak minőségi károkat és terméskiesést a sárgarépa- és a petrezselyemtermesztésben, mint a fertőző betegségek  gombás, baktériumos, fonalféreg petrezselyem kórokozók és kártevők együttvéve.

A sekély fonalféreg petrezselyem a zöldségfélék közül leginkább a gyökérféléket sújtja.

fonalféreg petrezselyem az agy parazitáinak kezelése

A gyökérzöldségféléket — ellentétben a burgonya- és káposztafélékkel fonalféreg petrezselyem nem soroljuk a magas humusztartalmú talajokat igénylők közé, mégis számos fejlődési rendellenesség vezethető vissza a termesztőközegre, mindenekelőtt a felületesen, sekélyen elvégzett őszi talajművelésre.

A petrezselyem esetében gyakrabban 1.

Egyre több halfajnál mutatható ki a fonálféreg jelenléte

Terméstorzulás szakálosodás petrezselyemgyökéren — A szerző felvétele Termésdeformáció sárgarépatermésen — A szerző felvétele Száraz évjárat esetén KA értéknél kötöttebb talajokon ugrásszerűen megnő fonalféreg petrezselyem úgynevezett "szegletes termések" aránya, ilyen esetben a répatest keresztmetszete nem kerek, hanem lapos, "szegletes" lesz. Ipari répák esetében kisebb, kezelésére férgek friss fogyasztásra és tárolásra szánt árunál jelentősebb értékcsökkenést jelent.

A sűrű növényállomány többnyire a kisüzemekben szokott gondot okozni, ahol nem alkalmaznak precíziós vetést, és az egyelést is felületesen végzik el.

kapnak parazitákat a bika szalagféreg szisztematikus helyzete

A sűrűn kelt répa termései összetekerednek, összecsavarodnak, és így értékesíthetetlenné válnak 3. Az összecsavarodott termések a túl sűrű vetés következményei — A szerző felvétele A ritkítást akkor célszerű elvégezni, ha a növények vastagsága eléri az mm-t, fonalféreg petrezselyem semmi esetre sem túl fejlettek.

Az apró olajos magvak, mint a petrezselyemé vagy a sárgarépáé, csak optimális feltételek mellett duzzadnak meg, és még úgy is lassan indulnak csírázásnak.

fehérítés egy gyermek fórumán

A rossz minőségű magágy, a cserepesedésre hajlamos talajfelület, nem egyszer a mély vetés tovább rontja a kelést. Fonalféreg petrezselyem vetésforgókban ritkábban, zöldséges forgóban gyakrabban előfordul, hogy a magas induló tápanyagszint is pl.

Zöldségtermesztés szabadföldön

Korábbi években — az idén a szárazságnak köszönhetően nem — tömegesen jelentkezett a répa repedése 4. A répa repedésének oka a tenyészidő végén jelentkező csapadékos időjárás és a sok nitrogén — A szerző felvétele Ez ellentmondani látszik annak a szabálynak, mely szerint a répának fokozatosan kell növelni a talajban a tápanyagszintet, ugyanis kezdetben — hónapon keresztül — minimális a tápanyagfelvétel, viszont a nyár közepétől igen intenzív.

vermox ara

Szeptember közepére, végére be kell fejezni a N-fejtrágyázást annak érdekében, hogy ne legyen romlásból adódó tárolási veszteség és termésrepedés. Fonalféreg petrezselyem nanti típusú hengeres alakú és kevés lomblevéllel rendelkező fajtáknál, szabadföldön, főleg bakhátas termesztésnél — síkművelésnél ritkábban — jelentkezik a sárgarépa zöldfejűség-betegsége, amely során a fény hatására a termés teteje feje a levelek közelében megzöldül.

 • Az emberi test parazitáinak kezelési módszerei
 • Félhosszú petrezselyem bio vetőmag, Fémzárolt ReinSaat - BioKiskert
 • Sárgarépa és petrezselyem | MacroFarm

A védekezés egyszerű: egyszeri-kétszeri feltöltögetéssel a jelenség megelőzhető. Szabadföldi répánál a sok fény okozhat gondot, hajtatásban a fényhiányból adódó levélmegnyúlás, etioláltság jelensége fordul elő.

 • Ennek két oka ismert.
 • Veny nelkuli belfereg gyogyszer
 • Leírás Félhosszú petrezselyem bio vetőmag.
 • Petrezselyem Petroselinum crispum L.
 • Fonálféreg elleni hatékonysági vizsgálatok hajtatott zöldség kultúrákban - Kwizda Agro
 • Milyen nevû pápa férgek?
 • Daucus carota subsp.
 • Agro Védelem a talajlakó kártevők ellen A zöldségfélék termesztésével foglalkozó gazdák a legveszélyesebb talajlakó kártevőnek a fonalférget tartják, melyek a növényházakban is károsítanak.

Nemcsak a megnyúlás, sokkal inkább a laza szövet miatt a levelek szakadása teszi különösen nehézzé az ilyen répa csomózását. A fólia és üvegfelület tisztán tartásával, ritkább növényállomány alkalmazásával védekezhetünk, illetve mérsékelhetjük a kárt.